Alba Show Chorus on stage at International Barbershop convention 2018

Alba Show Chorus tog silver i Nordiska mästerskapen i barbershop

I början av maj blev Alba Show Chorus silvermedaljörer i årets Nordiska mästerskap i barbershop. ”Vi är mycket stolta. Att ta medalj i den här regionen är en utmaning då utvecklingstakten och den musikaliska nivån bland körerna är väldigt hög”, säger dirigent och ledare Åsa Fagerström.

Tävlingen hölls i Karlstad och samlade körer och kvartetter från norr till söder i Sverige. Guldet gick i år till Helsingborgskören Pearls of the Sound som fick mycket höga poäng från domarna och tog en överlägsen seger. Sedan blev det en hård kamp om silver- och bronsmedaljerna.

– I år var det ett fantastiskt startfält med många tävlande körer som verkligen har utvecklats. Vi nådde inte riktigt den poängnivå vi önskade men att ta silver i detta gäng är en ära. Vi känner oss både rustade och väldigt taggade på att jobba vidare. Vi älskar att jobba hårt och det bästa vi vet är att utvecklas. Det är vår motor, säger Åsa Fagerström.

Alba Show Chorus har lång erfarenhet av att tävla men för en del av körmedlemmarna var det första gången.

– Det var fantastiskt roligt, inspirerande och utvecklande. Det var också jätteskoj att lyssna på andra sångare, både kvartetter och körer, säger Susanne Friedel som tävlade för första gången. Att tillsammans med flera hundra deltagare sjunga regionsånger berörde henne på djupet.

– Vilken gemenskap vi har i sången. Jag är imponerad över den härliga glädje, målmedvetenhet och omtanke som finns. Jag är tacksam och glad över att få vara en del av Alba, säger Susanne Friedel.

Alba Show Chorus tillhör Nordic Light Region som är en av 25 regioner i världen inom moderorganisationen Sweet Adelines International. En av organisationens framgångsfaktorer menar Åsa Fagerström är det fina samarbetet mellan körerna.

– Alla stöttar, peppar och coachar varandra för att utvecklas. Tack vare det så höjs vår gemensamma nivå för varje år som går. Vi får massor av inspiration och blir bättre, säger Åsa Fagerström.

Nästa år kommer tävlingen att hållas den 7-10 maj i Helsingborg.

Se Albas tävlingspaket på Youtube