Om Alba

AlbaShow_590x320
Alba Show Chorus är en show- och barbershopkör för kvinnlig fyrstämmig sång. Vi blandar gärna många olika musikstilar och bjuder på en repertoar på alltifrån finstämda svenska visor till svängiga jazztoner à capella.

Kören startades 2004 och består av ett gäng glada tjejer. De flesta av oss har en hel del sångerfarenhet. Förutom att vi sjungit barbershop i kör tidigare är det många i kören som även sjunger i kvartett. Gissningsvis har vi tillsammans minst 300 års erfarenhet av barbershopsång.

Vad är barbershop?

Barbershop fick sitt namn från att karlar som väntade på sin tur i ”raksalongen” fördrev tiden med lite mysig stämsång à capella, dvs utan instrument. Rösten fick fungera som instrument. Den här sångformen kommer från USA och självklart fanns det ett helt gäng tjejer som inte var sena att själva vilja sjunga barbershop.

Stämmorna är tenor, lead, bariton och bas. Det här var det enkla sättet att beskriva barbershop. Vi som sjunger barbershop arbetar inte bara med sångteknik, utan även med hållning, andningsteknik, vokalbildning och koreografi. Ett syfte är att producera övertoner, toner som hörs utan att det är någon som sjunger dem. Ett annat syfte är att ge publiken en upplevelse utöver det vanliga! Om du vill veta mer om barbershop kan du exempelvis besöka Nordic Light Regions hemsida.

Vårt arbetssätt

Förutom våra ordinarie onsdagsrep pågår alltid en mängd aktiviteter. Alba Show Chorus bygger sin verksamhet på teamwork. Vi hjälps alla åt med de uppgifter som får verksamheten att flyta. Vi ror båten gemensamt!

Världsklass!

Vi är medlemmar i Sweet Adelines International, SAI, en världsomspännande utbildningsorganisation för kvinnlig barbershop. Nordic Light Region #32 är den nordiska regionen inom SAI och inom regionen håller man varje vår regionala tävlingar för både körer och kvartetter.

Vinnaren för på hösten året efter åka till det årliga konventet i USA, där det hålls tävlingar för alla vinnande körer och kvartetter från alla regioner runt om i världen. Inte mindre än tre gånger har  Alba Show Chorus kvalicificerat sig till dessa tävlingar och dessutom tagit guld i Harmony Classics, åren 2007 och 2011! Vi håller världsklass!

Repertoar

Alba har en bred repertoar! Vi älskar att uppträda och har alla möjligheter att sätta ihop en lämplig grupp med blandade låtar till både stora och små sammanhang. Vi sjunger låtar från artister som Freddie Mercury/Queen, Lady Gaga, Avicii, Celine Dion, Beatles och många andra. Och vi har naturligtvis en del finstämda och traditionella jullåtar i vår repertoar.

Comments are closed.